Fokusna področja in produktne smeri

Na področju delovanja projekta SRIP PSiDL so prepoznane ožje produktne smeri, ki predstavljajo temelj delovanja SRIPa, hkrati pa tudi vsebine z največjo koncentracijo kompetenc in zmogljivosti članov SRIPa. Posamezne produktne smeri združujemo v 4 fokusna področja. Ta obsegajo skupino produktnih smeri, ki so potrebne za zaključeno celoto oziroma segment stavbe. V fokusnih področij člani SRIPa delujejo na širšem, bolj splošnem nivoju.

Ob tem izhajamo iz posameznih produktnih smeri, ki jih razumemo kot skupino sorodnih izdelkov znotraj zagotavljanja enakih ali podobnih oziroma komplementarnih funkcij. Produktne smeri so temelj delovanja projekta SRIP PSiDL, enota, kjer se člani partnerstva najbolj neposredno prepoznajo kot partnerji na skupnih aktivnostih. Podpora projekta SRIP PSiDL povezovanju partnerjem na področju skupnega razvoja in strateških verig vrednosti, digitalizacije, validiranja novih poslovnih modelov ter naslavljanja skupnih problemov, kot so internacionalizacija, kadri, zakonodaja, podjetništvo …, predstavljajo področja, kjer SRIP PSiDL dejansko lahko doprinese k ustvarjanju dodane vrednosti in koristi za člane.

Osnovo skupnih aktivnosti in integracije različnih proizvodov ter storitev v povezano in prepleteno celoto predstavljajo na novo opredeljena štiri fokusna področja

Shematsko strukturo posameznih fokusnih področij in pripadajočih produktnih skupin predstavlja spodnja slika:

SRIP PSiDL 3F FP PS HORIZONTALE SLO KONČNA

 

 

Fokusno področje: Gradnja stavb

Fokusno področje »Gradnja stavb« združuje slovenske proizvajalce materialov in rešitev, ki nastopajo pri gradnji stavb predvsem na klasičen način, pa tudi proizvajalce materialov in rešitev, ki jih lahko uporabimo pri gradnji prefabriciranih stavb. Sem spadajo multifunkcijski elementi za ovoj stavbe, (nosilni) konstrukcijski elementi, specialni, zaščitni in zaključni materiali, elementi in sistemi ter stavbno pohištvo (okna in vrata, stopnice) in lesene obloge. Kot posebna produktna smer, ki je specifična - trguje skoraj izključno na B2B osnovi in zagotavlja surovino, s čimer predstavlja začetek verig vrednosti - je produktna smer Gozd, les in lesni kompoziti. Značilnost fokusnega področja je v tem, da so verige vrednosti dokaj prepletene, saj posamezne produktne smeri integriramo že na nivoju fokusnega področja v večjo enoto (npr. zunanjo steno), ki jo spet naprej integriramo v stavbo in še naprej v sosesko.

 Fokusno področje obsega produktne smeri:

 • (nosilni) konstrukcijski elementi in sistemi,
 • multifunkcijski elementi in sistemi za ovoj stavbe,
 • zaščitni in zaključni materiali, elementi in sistemi,
 • stavbno pohištvo (okna in vrata, stopnice) in lesene obloge ter
 • gozd, les in lesni kompoziti.

 

Fokusno področje: Elementi interierja

Fokusno področje Elementi interierja združuje proizvode, ki niso del gradbenega procesa, temveč so del notranje opreme in jih v stavbo praviloma naknadno prinesemo.

Fokusno področje obsega tri produktne smeri; naprave za dom, svetloba in svetlobne rešitve ter notranje pohištvo.

 • Produktna smer Naprave za dom zajema razvoj in proizvodnjo vseh vrst električnih naprav ter njihovih sestavnih delov, ki so del vsakodnevnih opravil v gospodinjstvu.

  V grobem se delijo na tri glavne kategorije oz. družine izdelkov, kot so
  • veliki gospodinjski aparati  (angl. MDA – major domestic appliances), kamor prištevamo hladilnike, zamrzovalnike, pralne stroje, sušilnike perila, pečice, štedilnike, kuhališča, nape, pomivalne stroje, mikrovalovne pečice …,
  • mali gospodinjski aparati (angl. SDA – small domestic appliances), ki jih glede na namen delimo na tri podkategorije: udobje (sesalniki, likalniki, čistilci zraka, vlažilci zraka …), kuhinjski pripomočki (priprava hrane, mešalniki, bledenji, sekljalniki, kavni avtomati, kotlički za gretje vode …) in pripomočki za osebno nego (nega las, brivniki, trimerji, ustna higiena, ostalo …) ter
  • zabavna elektronika (angl. consumer electronics), ki jih glede na namen uporabe delimo na tri podkategorije: zabava (TV sprejemniki, avdio in video predvajalniki, glasbeni stolpi, sistemi za domači kino, zvočniki, radio sprejemniki, projektorji, igralne konzole …), komunikacije (telefoni, prenosni telefoni …) in domača pisarna (računalniki, tablični računalniki, tiskalniki, skenerji …).

 • Produktna smer »Svetloba in svetlobne rešitve« razvojno pokriva področje svetil kot končnih produktov, ki jih uporabnik izbere in v svojem okolju za uporabo enostavno priklopi na energijo. Poleg tega vključuje tudi svetlobne rešitve vseh vrst, ki so kompleksne in celovite ter zahtevajo načrtovanje umetne svetlobe, integracije svetil, svetlobnih elementov in virov svetlobe ter ostalih komponent za kakovostno, uporabniku prijazno, prilagodljivo umetno razsvetljavo.

 • Produktna smer »Notranje pohištvo« pokriva široko področje pohištva, od pisarniškega pohištva do pohištva za hotele, jahte in opreme stanovanja (kuhinje, spalnice, otroške sobe … ). To pohištvo je lahko izdelano na industrijski ali obrtniški način. Še posebej pomemben integrator je kuhinjsko pohištvo, ki se povezuje z gospodinjskimi aparati. V Sloveniji je poleg tega močno prisoten inženiring, izdelava celostnih rešitev izdelave pohištva, oziroma opremljanja stavb. 

 

Fokusno področje: Oskrba in upravljanje stavb ter povezljivost s sosesko

Izjemno obsežno fokusno področje Oskrba in upravljanje stavb ter povezljivost s sosesko združuje naprave, sisteme in storitve, ki omogočajo skupaj z interierjem popolno delovanje in upravljanje same stavbe skladno z zahtevami uporabnika oziroma danega okolja, hkrati pa omogočajo celovito povezavo stavbe s sosesko in mestno infrastrukturo.

Fokusno področje obsega dve obsežni produktni smeri:

 • Proizvodnja, shranjevanje in raba energije ter ravnanje z vodo in odpadki obsega rešitve, naprave, sisteme in komponente za proizvodnjo, shranjevanje ter rabo toplote, hladilne energije in elektrike. Navezuje se tudi na zunanjo in interno distribucijo energentov za ogrevanje in hlajenje, vključno s pripravo, filtriranjem, rekuperacijo in distribucijo svežega zraka ali odvodom odpadnega zraka v stavbi, ter na ravnanje z vodo in odpadki v/pri stavbah ter s tem povezanimi napravami, sistemi in njihovimi komponentami.

  Produktna smer zajema družine izdelkov, kot so naprave in sistemi
  • za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in klimatizacijo,
  • za (so)proizvodnjo in shranjevanje energije,
  • za oskrbo iz daljinske energetike in
  • za ravnanje z vodo in odpadki.
 • Celostno upravljanje stavb obsega vse naprave, sisteme in ponudnike rešitev, ki služijo za upravljanje stavbe na področjih zagotavljanja varnosti, udobja bivanja in stroškov obratovanja stavbe.

  Produktna smer zajema družine izdelkov in storitev, kot so naprave, sistemi in rešitve
  • za upravljanje energije v stavbah,
  • za upravljanje in trgovanje s prožnostjo energije,
  • za upravljanje stavb, interierja, varnosti in varovanja ter
  • povezovanje pametnih stavb s sosesko.

 

Fokusno področje: Pametne skoraj nič-energijske stavbe

Fokusno področje »Pametne skoraj nič energijske (SNeS) stavbe« je integracijsko področje, v katerem poleg proizvajalcev nastopajo deležniki inovativnega projektiranja in oblikovanja, ki številne gradbene in druge proizvode združijo v osnoven, a kompleksen gradnik trajnostne gradnje stavbe.

Fokusno področje obsega produktne smeri z najbolj integrirano stopnjo proizvodov:

 • storitve projektiranja stavb in oblikovanja interierja: vključuje integralne produktne smeri, kot so modularne in mobilne bivanjske enote, sistemi hitre gradnje na lokaciji, lesene stavbe (z okvirno konstrukcijo in s konstrukcijo iz križno lepljenih plošč (CLT)) ter klasične masivne stavbe;

 • modularne in mobilne bivanjske enote: na bivalnih modulih, ki so načrtovani za sestavljanje po meri ali kot dokončan produkt za neposredno postavitev na lokaciji, pri čemer je slednje mogoče po potrebi premeščati. Na lokaciji so v zelo kratkem času postavljivi in sestavljivi v velike in kompleksne stavbe z različnimi funkcijami (šole, vrtci, vojaške baze, begunski centri ...) na prehodno pripravljeni platformi z inštalacijskimi priključki;

 • sistemi hitre gradnje na lokaciji: omogočajo hitrejšo ter tehnično in tehnološko dovršeno gradnjo. Zaradi načrtovanih tehnoloških rešitev ta tip gradnje sestoji iz enostavnega sestavljanja tovarniško pred izdelanih elementov, ki opravljajo več funkcij: na primer funkcijo opaža pri betoniranju sten in temeljne plošče ter istočasno funkcijo toplotne zaščite, vključno z rešitvami toplotnih mostov;

 • lesene stavbe: zajema različne načine gradnje stavb, kjer se kot prevladujoč gradbeni element uporablja les in na lesu osnovani materiali. To vključuje tako skeletne stavbe, stavbe izdelane iz križno lepljenih plošč (CLT), kot tudi brunarice, ter

 • klasične masivne stavbe: obsega vse tipe stavb, ki so načrtovani tako, da se postopoma, ne glede na vrsto uporabljenih materialov, klasično gradijo na lokaciji.

Načrtovani dogodki

Objave


Posnetek zaslona 2024 03 22 102928
Aktivnosti sofinancirata Republika Slovenija - Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 
Na spletni strani SRIP PSiDL uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.